Revista Arts num. 37

pdf Descarregar PDF (4.5 Mb)

índex:

3 / EDITORIAL

4 / ENTREVISTA
Josep Fontana
Jordi Soldevila Roig
Conversa amb un dels grans de la historiografia moderna. Fundador i, durant deu anys, director de l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives; Creu de Sant Jordi, i Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística.

7 / ELS CENTRES D'ESTUDIS A PONENT: LA SOCIALITZACIÓ DE LA CIÈNCIA

7 / Els centres d'estudis. Ciència, territori i cultura des de baix
Jordi Soldevila Roig
Repàs a la història dels centres d'estudis catalans, com a eixos generadors de cultura i vertebradors del país, des dels seus inicis fins a començaments del segle XXI.

12 / Reflexions a l'entorn dels centres d'estudis a les terres de parla catalana i a les seves entitats de coordinació i suport
Josep Santesmases Ollé
Estat de la qüestió dels centres d'estudis als Països Catalans i de totes les entitats i associacions que, aglutinades al seu voltant, els donen suport.

16 / El Centre d'Estudis del Segrià comença a caminar
Maria Jesús Llavero Porcel
Presentació del darrer centre d'estudis creat a les Terres de Ponent, sorgit amb la intenció de donar cabuda a les inquietuds per la cultura, el medi ambient i la societat vinculades a la comarca del Segrià.

20 / Més de 30 anys aixecant la llosa
Carme Messeguer Zapater
L'Institut d'Estudis del Baix Cinca: més de quaranta anys posant en valor el patrimoni natural, històric, artístic, lingüístic i social d'aquesta part de la Franja de Ponent.

24 / Centre d'Estudis de les Garrigues.
10 anys (2002-2012)

Ramon M. Arbós Palau , Jordi Satorra Marín i Josep Rubió Sobreper
Un detallat repàs als deu anys de trajectòria d'un dels centres d'estudis més dinàmics de les nostres terres, amb seu a les Borges Blanques.

28 / EGRELL:
13 anys en defensa dels ecosistemes naturals de la plana de Lleida

Xesco Guillem i Francesc Gabarrell
Descobrim l'EGRELL, una associació dedicada, des de l'any 2000, a la protecció, conservació, millora i divulgació del patrimoni natural de les comarques de la plana de Lleida.

32 / DIVERSÀRIUM
El peregrinatge del Morera o el desinterès pel patrimoni cultural
Teresa Ibars
Un nou estat de la qü̈estió sobre l'actual situació del museu lleidatà de la mà de la portaveu de la Plataforma "Compromís pel Museu d'Art Jaume Morera".

34 / DIVERSÀRIUM
Museus, "apps" i xarxes socials
Xavier Piñol Romero
Anàlisi de les estratègies de comunicació, l'ús d'aplicacions i la interacció amb les xarxes socials dels museus catalans des del punt de vista de la pedagogia.

37 / DIVERSÀRIUM
Seròs, anys vint, vist per Lucien Roisin.
Un petit viatge a través d'una colµlecció de postals

Jordi Jové Viñes
Un viatge per la història d'aquest poble del Baix Ebre a través de les imatges recreades en una col·lecció de postals que, cap a mitjans dels anys vint, publicà el fotògraf i editor francès Lucien Roisin Besnard.

43 / DIVERSÀRIUM
L'adolescència infinita? Entre biologia i cultura
Tanja Strecker
Interessant article plantejat a partir de la dicotomia existent entre la biologia i la cultura com a eines fonamentals per al nostre desenvolupament.

46 / COSES QUE HE LLEGIT
Primo Levi i la literatura sobre l'Holocaust
Ramon Rubinat Parellada
El filòleg i escriptor de Balaguer ens parla del llibre de Primo Levi Si això és un home (1947), un testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l'infern dels lager polonesos durant els últims anys de l'ocupació nazi.

48 / PORTFOLIO
Gala Oró

50 / ACTIVITATS

 

Tornar enrera «